Apteekin vinkit

Apteekin vinkit

Meiltä saat vinkkejä itsehoitoon, hyvinvointiin, ihonhoitoon. Tutustu henkilökuntamme suosittelemiin tuotteisiin. Vinkkaamme vuodenaikaan ja teemaan sopivat täsmätuotteet. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme sekä kauden tarjoustuotteisiin!

Akne

Lähes 80%:lla meistä on aknea jossain vaiheessa elämää. Yleisintä akne on murrosiän loppupuolella, mutta jopa lähes viidenneksellä akneoireet jatkuvat vielä aikuisiässä. Pienellä osalla ihmisistä aknea on vielä yli 40-vuotiaana.

Akneen on usein perinnöllinen taipumus, mutta myös ulkoiset tekijät, kuten hygienia, rasvaiset voiteet sekä kuuma ympäristö voivat lisätä aknen oireita.

Aknessa talineritys lisääntyy ja talirauhasen tiehyt tukkeutuu. Tällöin talirauhanen tulehtuu, turpoaa ja päällä oleva iho alkaa punoittaa. Tukoksella on monta nimitystä, kuten komedo, mustapää ja ihomato. Ne ovat yleensä tummia, jopa mustia, täpliä iholla. Yleisimmät komedoja löytyy nenän varrelta sekä leuasta.

Aknen myötä iholta voi löytyä usein myös papuloita ja pustuloita.

Papulat, eli ihonalaiset finnit, ovat punaisia “pahkuroita”, joihin ei ilmesty märkäpäätä missään vaiheessa. Ihonalaisia finnejä (kuten mitään muitakaan epäpuhtauksia) ei kannata puristella! Puristamalla papulaa saattaa puhkaista finnin ihon alla, jolloin finni voi tulehtua entistä ärhäkämmin.

Pustulat, eli märkäpäiset finnit, ovat aivan ihon pinnalla. Pustulan väri voi vaihdella suuresti. Ne ovat yleensä aluksi punaisia, mutta märkäpään kasvaessa väri voi olla valkoinen, keltainen tai jopa vihreä. Kiusaus poksauttaa pustula voi olla SUURI, mutta yritä pitää näppisi erossa! Etenkin likaisin sormin sörkitty finni tulehtuu herkästi.


Mitä tehdä finneille, kun niitä ei saa puristella tai poksutella?

Paikallishoidot ovat kehittyneet huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Apteekin valikoimista löytyy monen monta hyväksi todettua vaihtoehtoa.

Omiin ehdottomiin suosikkeihini kuuluu ACO Spotless Overnight treatment, joka kuivattaa näppylän 1-2 yön aikana, sekä Vichyn Dermablend -meikkisarjan salisyylihappoa sisältävä peitepuikko, jossa riittää pigmenttiä ärhäkämmänkin näppylän peittämiseen.

Paikallistuotteista on kuitenkin apua vain yksittäisten näppyjen hoidossa. Entä jos akne vaivaa laajemmalla alueella?

Toitotan aina samaa mantraa kaikkiin iho-ongelmiin; puhdista oikein, kosteuta ajatuksella. Mikään ihonhoitotuote tai -rutiini ei tehoa, jos nämä kaksi perusasiaa eivät ole kunnossa.

Akneihon puhdistuksessa kannattaa suosia geelimäisiä tai vaahtomaisia puhdistusaineita. Maitomaisissa puhdistusaineissa pesuteho ei ole välttämättä riittävä. Öljyputsarit jättäisin suosiolla hyllyyn.

Kosteusvoiteeksi kannattaa valita mahdollisimman kevyt ja öljytön koostumus. Jos iho tuntuu liian kuivalta pelkän ohuen voiteen jälkeen, voi rutiinin hivuttaa mukaan myös kevyen seerumin. Akneihon kosteutus kannattaa hoitaa ennemmin kerrostaen ohuita tuotteita, kuin että lätkäisee kerralla liian paksun rasvan.

Tuotteiden INCI-listaa kannattaa tutkailla huolella (me apteekin tädit autetaan tässä oikein mielellämme).

Tuotteista kannattaa bongailla esimerkiksi hyaluronihappoa (sodium hyaluronate, hyaluronic acid), B3-vitamiinia (niacinamide, niasiiniamidi, B3-vitamiini), salisyylihappoa (salisylic acid, BHA-acid, BHA-happo) sekä fytosfingosiinia (phytosphingosine).

Pikatiivistelmänä;
– Hyaluronihappo on tehokosteuttava ja ihoa täyteläistävä aine
Niasiiniamidi hillitsee talineritystä sekä kirkastaa ihoa. Se on myös suosittu anti-age tuotteiden
ainesosa.
– Salisyylihappo kuorii ihoa sekä liuottaa talia
– Fytosfingosiini on antibakteerinen sekä tulehdusta hillitsevä.

Näitä kaikkia ainesosia löytyy CeraVe -tuotteista. Salisyylihappoa SA-cleanserista, fytosfingosiinia jokaisesta puhdistusaineesta (myös misellivedestä!) ja hyaluronihappoa sekä niasiiniamidia kosteusvoiteista. Niasiiniamidia on myös Foaming Cleanser -puhdistusgeelissä.

Jokainen akneiho on erilainen, niin myös aknen hoito.

Tule siis rohkeasti kysymään apua, niin katsotaan just sulle sopivat tuotteet yhdessä!

– kosmetiikkaneuvoja Jenna –

Ota meihin yhteyttä

Osoite

Mall of Tripla (4. krs)
Pasilan asema-aukio 1
00520 Helsinki

 Aukioloajat

Olemme avoinna ma-pe 07-22, la-su 9-22